Mijn begeleiding
MIJN BEGELEIDING

Mijn begeleiding

Tijdens mijn begeleiding neem ik jullie als nabestaanden stap voor stap mee in de voorbereidingen, zodat hierin de keuzes worden gemaakt voor een afscheid passend bij degene die is overleden èn bij jou als nabestaande.

 

Bij afscheid nemen gaat het over de liefde voor degene die er niet meer is.

 

Het doet recht aan iemands leven en geeft je als nabestaande de ruimte om het verlies te beleven. Daarom neem ik de tijd om met jullie in gesprek te gaan en goed te luisteren naar jullie verhalen en wensen.

Onderstaande keuzes worden over het algemeen niet op 1 dag gemaakt. En dat hoeft ook niet.

We bespreken een datum voor het afscheid en leggen de locatie vast, jullie maken de keuzes in begraven of cremeren, de rouwkaarten en advertentie, de invulling zoals jullie dat wensen, bloemen, catering, muziek en eventuele rituelen. In de dagen tot de uitvaart houden we dagelijks contact over de details. Ook over de kosten. Ik neem de dingen uit handen waar dat de wens is. Ook kan ik dagelijks langskomen bij de overledene, als er thuis opgebaard wordt. Op de dag van het afscheid zelf ben ik er om het afscheid te begeleiden en te zorgen dat alles naar wens verloopt.

VOORGESPREK

Het voorgesprek

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om het afscheid te laten aansluiten bij hun manier van leven. Je uitvaart bespreken tijdens het leven voelt misschien ongemakkelijk maar kan een hoop zorgen en vragen wegnemen.

Vrijblijvend

Ik kan vrijblijvend bij je langs komen en ga graag met je in gesprek over datgene wat jij wil bespreken en of vast wil leggen. Al je wensen noteren we in het wensenboekje “Zo wil ik het graag…” dat je van mij krijgt.

Niets is zo vervelend én lastig om op het laatste moment een uitvaart te moeten regelen, zonder te weten wat je dierbare zou hebben gewild. Een voorgesprek kan plaatsvinden op een locatie van je keuze, misschien wil je meer weten over mijn uitvaartbegeleiding of wil je kennismaken met mij.

Klik dan hier voor contact.

Weet je dat je niet lang meer te leven hebt, en wil je je wensen bespreken? Ook dan kan ik naar je toekomen en datgene bespreken wat jij belangrijk vindt. Ik bied je een luisterend oor en schrijf je wensen op zodat jouw nabestaanden weten wat jij graag wilt als je bent overleden. Zowel voor jou als voor je nabestaanden kan het rust geven om alles door te spreken en te weten wie de persoon is die de uitvaart gaat begeleiden.

Mijn-begeleiding
WENSENBOEKJE

“Zo wil ik het graag…”

Als je weet dat je niet lang meer te leven hebt of juist volop in het leven staat en nu al nadenkt over je afscheid, dan is het fijn om je uitvaartwensen en ideeën vast te leggen. Dit is prettig voor jezelf en je nabestaanden. Ik kom graag persoonlijk langs om kennis te maken en rustig door te nemen wat je belangrijk vindt in je afscheid.

Je uitvaartwensen vastleggen kan lastig zijn. Het zijn wellicht geen onderwerpen waar je regelmatig bij stil staat. Maar toch is het verstandig om er eens over na te denken en om je uitvaartwensen alvast vast te leggen, ongeacht je leeftijd en gezondheid.  Dat kan erg moeilijk voor je zijn, maar het maakt het voor je nabestaanden makkelijker om een mooi en passend afscheid voor je te regelen. Het biedt hen houvast om te weten hoe jij je uitvaart het liefst zou willen hebben.

Het wensenboekje “Zo wil ik het graag…” is via het contactformulier  geheel kosteloos en vrijblijvend aan te vragen.  (binnen een straal van ca. 30 km rondom Meppel).

KINDEREN

Begeleiding van kinderen in het afscheid

Kinderen betrekken bij het afscheid; dat kan op veel verschillende manieren en is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kind. Wellicht is er een rol die je kind tijdens de uitvaart kan vervullen, bijvoorbeeld door een kaarsje aan te steken of te helpen bij het sluiten van de kist. Dit kan alleen of met mijn begeleiding. Misschien wil je kind wel iets voorlezen. Ook kan je kind de kist (met hulp) beschilderen of erop tekenen. Er zijn tal van mogelijkheden. Indien gepast, zal ik de kinderen in mijn begeleiding betrekken tijdens de gesprekken door bijvoorbeeld stap voor stap uit te leggen wat er gebeurt en waarom dingen gebeuren.

Kijk ook eens naar mijn blog over de Hemeldoos

NAZORG

En hoe nu verder?

Als uitvaartbegeleider sta ik niet alleen klaar in de week tussen overlijden en uitvaart. Ook na de uitvaart kun je nog rekenen op mijn begeleiding. Na de uitvaart neem ik contact met je op, om te vragen hoe het met je gaat, en hoe jij terugkijkt op het afscheid. Als je wilt, maken we een afspraak om nog eens rustig na te praten over het afscheid van je dierbare. Misschien heb je nog vragen of zijn er zaken waarmee ik je verder kan helpen. Bijvoorbeeld de bedankkaartjes, het adviseren van een assieraad of herinneringsmonument. Ook kun je vragen stellen over digitale nalatenschap, en kan ik je eventueel in contact brengen met een notaris, of een rouwconsulent.

Deze manier past helemaal bij mijn begeleiding, ik ben er als jij dat wilt ook voor je ná de uitvaart.

Rianne