Rianne-bij-afscheid-contact

Wat doet een uitvaartbegeleider?


Wie ben ik? 

Uitvaartverzorger, uitvaartbegeleider twee woorden die hetzelfde betekenen.

Ik noem mijzelf uitvaartbegeleider, dit omdat ik de persoon ben die de nabestaanden begeleid. Een Uitvaartverzorger is iemand die de uitvaart verzorgt. Het komt beide op hetzelfde neer. Maar ik vind begeleiding beter bij mijn visie passen. Als uitvaartbegeleider begeleid ik namelijk nabestaanden bij het maken van beslissingen en keuzes om het afscheid van hun dierbare vorm te geven. Ik begeleid en ontzorg waar nodig of gewenst is.

Wat doe ik?

Ik regel voornamelijk op de achtergrond de benodigde documenten, ik maak afspraken met locaties, catering en vervoer. Ook het verzorgen van bloemen, of een rouwadvertentie kan ik voor je doen. De opmaak voor de kaarten maken we samen en ik zorg dat deze gedrukt worden en de kaarten verzonden worden. Kortom; ik regel alle zaken die bij een afscheid horen. Ik zeg: kan! Want niets hoeft namelijk. Je bent niet verplicht om alle diensten af te nemen. Je bepaalt zelf waar je gebruik van wilt maken. Maak je ergens geen gebruik van dan betaal je daar ook niet voor.

Corona beperking?

Nee, dat hoeft niet. Er gelden wel andere regels. Klik hier voor de laatste regels rondom Corona. Voornamelijk het aantal mensen dat aanwezig mag zijn is beperkter, maar afscheid nemen kan ten alle tijden nog steeds liefdevol, warm en persoonlijk. Om mensen toch de gelegenheid te geven om afscheid te nemen kan er een livestream uitgezonden worden, een opname van het afscheid worden gemaakt, en er kan een video of fotograaf aanwezig zijn, die beelden maakt van het afscheid welke je later met nabestaanden kan delen. Er mag een condoleance plaatsvinden en er kan na afloop gebruik worden gemaakt van catering. De locatie waar een plechtigheid mag plaatsvinden is nu misschien iets beperkter. Maar in de meeste kerken, en Uitvaartcentra kun je het afscheid laten plaatsvinden.

Comments (5)

 1. Manoah Sieraad

  Weer mooi en helder omschreven.

 2. Nicole

  Je voelt aan alles en leest elke keer hoeveel liefde jij aan je beroep geeft! Zo mooi…

 3. Thea Vink-Tien

  Je omschrijft alles super goed

 4. Vincent Rondwijk

  Bedankt voor het delen van de taken die je hebt als uitvaartbegeleider. Ik kan mij voorstellen dat dit geen gemakkelijk beroep is, zeker in deze tijd. De beperkingen vragen om een andere benadering en organisatie.

 5. Marie de Jonge

  Bedankt voor het delen van deze info over je baan als uitvaartbegeleider. Ik vind het een mooi beroep en denk dat het veel voldoening geeft. Het is waardevol wanneer mensen in een lastige tijd begeleiding en steun krijgen.

Comments are closed.