top of page

Dag en nacht bereikbaar
0614997144

overlijden wat nu
overlijden wat nu

Overlijden, wat nu?

Het laatste afscheid vormgeven op een eerlijke, creatieve en liefdevolle manier, dat is waar ik voor sta. Ik ben Rianne Pomper-Oechies, geboren en getogen in Meppel, op de rand van Drenthe en Overijssel. Sinds de start van Rianne bij afscheid in 2020 begeleid ik families onder mijn eigen naam bij het vormgeven van een respectvolle uitvaart die past bij de overledene en nabestaanden.

Wat als eerst geregeld moet worden

Bel de huisarts

De eerste stap bij een overlijden waar geen arts aanwezig was, is om de huisarts in te lichten. Deze komt direct langs om het overlijden officieel vast te stellen en een verklaring in te vullen. Als je naaste zich in het zieken- of verzorgingshuis bevond, zal de dienstdoende arts daar het overlijden vaststellen. Vergeet niet om de personen in te lichten die aanwezig willen zijn bij de laatste verzorging.

Bel Rianne bij afscheid

Nadat een arts het officiële overlijden heeft vastgesteld, mag je mij bellen. Ik ben 24 uur per dag bereikbaar. Tijdens ons telefoongesprek overleggen we wanneer het wenselijk is dat ik langskom. Dit kan direct zijn, maar het is ook prima als je daar liever nog even mee wacht. Jullie allereerste wensen bespreken we alvast, daarna maken we een afspraak voor het eerste gesprek.

Verklaring van overlijden

De verklaring van overlijden heb je nodig om aangifte te doen van het overlijden. Dit moet gebeuren in de gemeente waar de overledene is overleden. Daar wordt vervolgens een akte van overlijden opgemaakt. De ambtenaar van de burgerlijke stand geeft vervolgens de toestemming tot begraven of cremeren af.

Het regelgesprek

Onze eerste afspraak wordt ook wel een regelgesprek genoemd. Ik kom bij jullie langs, luister naar jullie verhaal en samen stemmen we af wat nodig en gewenst is. Tijdens dit eerste gesprek hoeven we niet meteen alles van a tot z te regelen. Tijdens de dagen in de aanloop naar de uitvaart maken we steeds meer concreet. Informeer de overige naasten over mijn komst en zorg dat iedereen die bij het regelgesprek aanwezig wil zijn, er dan ook is.

Neem afscheid in jullie eigen tempo

overlijden wat nu

Dit kun je vast klaarleggen

  • Kleding: zoek alvast kleding en sieraden uit.

  • Polissen: zijn er polissen van een uitvaartverzekering? Leg deze dan alvast klaar.

  • Trouwboekje: als er een trouwboekje is, zoek deze dan ook alvast op.

  • Paspoort/ ID-kaart: zoek alvast zowel het legitimatiebewijs van de overledene als de opdrachtgever op en leg deze klaar.

  • Wilsbeschikking of testament: is er een wilsbeschikking of testament aanwezig? Zoek deze dan alvast op.

Download hier de checklist die we samen gaan bespreken

bottom of page