top of page
  • Foto van schrijverRianne

Wil je mee naar de ovenruimte?

Als ik de vraag stel aan de nabestaanden of ze mee willen naar de ovenruimte krijg ik verschillende reacties; fijn dat dit mag, dan begeleid ik mijn dierbare echt tot het einde’ of ‘dan is mijn dierbare niet alleen’, maar ook afwijzend; ‘wat een vreselijke gedachte’.


WAT GEBEURT ER NU ECHT ALS DE UITVAARTKIST NAAR DE OVENRUIMTE GAAT?


Veel mensen zijn niet op de hoogte dat de mogelijkheid er is, en weten al helemaal niet hoe dat dan in zijn werk gaat. Daarom een informatief blog waarin ik je meeneem naar de ovenruimte van crematorium Reestborgh in Meppel.


OVENRUIMTE


Na of tijdens het afscheid is er de mogelijkheid dat de uitvaartkist wegglijdt door de schuifdeuren in de aula, vervolgens sluiten deze deuren. De medewerkers van het crematorium brengen dan de uitvaartkist op een rijdende baar naar de ovenruimte. Maar je mag ook zelf je dierbare begeleiden naar de ovenruimte. Vanaf dit punt komen de meeste vragen;


WAT GEBEURT ER MET DE UITVAARTKIST?


Wordt de overledene nog uit de kist gehaald? Wat gebeurt er met de sieraden, en worden gouden tanden verwijderd?

De overledene gaat met kist, baar met wade, of mand in de oven. Dit heet invoeren. Er komt dus niemand meer aan je dierbare. Ook de sieraden en gouden tanden. Als je daarvoor gekozen hebt.


CREMATIEPROCES


In het crematorium in Meppel mogen meestal een klein aantal naasten aanwezig zijn bij het invoeren. (Dit gaat altijd in overleg met crematorium, i.v.m. corona is dit momenteel niet mogelijk). Dit heeft met de beschikbare ruimte en de veiligheidsregels te maken. De ovenist geeft eerst uitleg over wat er gaat gebeuren. Op de kist wordt een vuurvast steentje gelegd, daar staat het registratienummer van de crematie op. Dat nummer correspondeert met alle papieren. Wil je zelf het steentje plaatsen? Vraag het aan de medewerker. De medewerkers controleren de papieren waarin de familie toestemt om te mogen cremeren. Als uitvaartbegeleider teken ik een formulier waarin ik verklaar dat de persoon met dat nummer in die kist ligt, met de geboortedatum en de overlijdensdatum. Ook is er een formulier met het verlof tot cremeren van de gemeente waar diegene overleden is.

Het laatste moment samen


Het crematieproces vindt verder computergestuurd plaats. Op zeker moment vraag ik of jullie klaar zijn, op dit moment pakken veel nabestaanden elkaar vast. Er ontstaat een gevoel van verbondenheid. Zodra jullie toestemming geven gaat het luik van de oven open. Binnen zien de stenen roodgloeiend. Er zijn geen hoge vlammen te zien. De uitvaartkist staat op een invoerslede en deze gaat, zodra het luik van de oven open gaat, langzaam naar voren. Een enkele keer zie je beginnende kleine vlammen zien, afhankelijk van het materiaal, maar dit hoeft niet. De invoerslede gaat weer langzaam achteruit, en het luik sluit direct zodra de kist in de oven staat.


REST


Het proces van cremeren duurt gemiddeld 1,5 uur. Nadat de crematie heeft plaatsgevonden blijft de as van de overledene en eventuele andere overblijfselen over. Denk hierbij aan bepaalde soorten chirurgische metalen die niet (geheel) verbranden. Tot slot worden as en botresten vermalen in een cremulator. Overgebleven as van een volwassene weegt gemiddeld ongeveer 3 kilogram…


WAT GEBEURT ER MET DE AS?


In de wet staat dat de as na 30 dagen opgehaald of uitgestrooid mag worden. Het crematorium Meppel bewaard de as maximaal 6 maanden kosteloos. Ongeveer 2 weken na de crematie krijg je een brief van het crematorium Meppel waarin je uitgenodigd wordt om een afspraak te maken om de as van je dierbare op te halen.

Als je de as hebt opgehaald zijn er veel mogelijkheden; je kan kiezen om de as alsnog te begraven, of uit te strooien met bijvoorbeeld nabestaanden. De as kan je in een urn bewaren, of laten verwerken in een beeld of sieraad, deze zijn er in allerlei vormen en soorten. Hierover kan ik meer uitleg of informatie geven als dat gewenst is. Mocht je zelf de as niet willen ophalen kan ik dat ook voor je doen, en breng dan je dierbare weer ‘thuis’.


Als mensen niet weten wat er gebeurt, gaan ze het zelf invullen. Dat is jammer, want zo ontstaat er onnodige angst en onrust, en dat verstoort het rouwproces.


Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, of andere vragen rondom een uitvaart of afscheid, mag je uiteraard altijd contact met me opnemen.

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page